Kolejnym projektem realizowanym przez Koło jest mobilna instalacja do produkcji napoju roślinnego na bazie orzechów.
Hodowla bydła wymaga zużycia dużej ilości wody-aby zapewnić paszę bydłu, zadbać o jego higienę czy napoić. W ostatnich dekadach coraz częstsze stają się ekstremalne zjawiska pogodowe takie jak susze. Dlatego dąży się do optymalizacji zużycia wody.
Coraz częściej też z różnych przyczyn ludzie dążą do ograniczenia spożycia laktozy. Dobrą opcją są tu napoje roślinne. Do ich zalet można dodatkowo zaliczyć wyższą zawartość błonnika niż w mleku krowim. Często spotkać można się z opinią, że napoje roślinne są ubogie w wapń czy inne makro- i mikroelementy. Jednak niedobory witamin i minerałów, których nie ma zbyt wiele w mleku roślinnym, mogą być uzupełniane w kolejnych etapach produkcji.
Podstawową metodą wykorzystywaną w projekcie jest filtracja, podczas której odseparowujemy większe fragmenty zmielonych orzechów od płynu. Pozwala ona też zapewnić spójną konsystencję i zapobiec rozwarstwieniu się produktu. W ramach procesu orzechy są mielone. Następnie, w układzie przepływowym prowadzi się cyrkulację wody, aby doprowadzić do przejścia tłuszczu i innych składników odżywczych z orzechów do wody.
![](https://www.knichip.pw.edu.pl/wp-content/uploads/2022/05/276152525_671462237312483_4383609091065045299_n.jpg)
![](https://www.knichip.pw.edu.pl/wp-content/uploads/2022/05/275974816_1039796726893441_5283664087590661565_n.jpg)